10 причини да посетите Витоша този уикенд

Красивите места на Витоша

Преди около месец, за шеста поредна година, стартира инициативата на Lidl Bulgaria за безплатен транспорт до Витоша, под надслов Зелена линия „Витоша“. Тя ще се движи всеки уикенд, включително и официалните празници, до 25 септември. Зелената инициатива на Lidl се радва на все по-голям интерес, а броят на желаещите да прекарат почивните дни в планината продължава да расте. От услугата могат да се възползват и пешеходци, и велосипедисти. За колоездачите Зелената линия „ВелоВитоша“ е еднопосочна, а за пешеходците – двупосочна.

По тази причина сме решили да ви представим част от многобройните предимства на един уикенд бягство във Витоша – едно от най-големите богатства на България.

  1. Копитото

Местността е разположена на около 1350 метра надморска височина. Там е изградена и телевизионната кула „Копитото“, която обслужва София и Софийска област. Точно в подножието на кулата се открива панорамна гледка към София. Гледката е спираща дъха, особено през късните часове на деня. След малък преход към планината може да станете свидетели на красиви панорамни гледки към Перник и Люлин планина.

  1. Симеоновски езера

Група от 4 изкуствени езера, които се захранват от водите на Симеоновска река. Те са добре поддържани и почистени и са се превърнали в любимо място за отдих. До самите езера има шезлонги, а отделно е обособен и кът с маси, пейки и беседки. Езерата се намират в непосредствена близост до квартал Симеоново, а преходът до тях представлява една освежаваща и бърза разходка в самите поли на планината. Близо до тях се намира Алеков водопад.

  1. Хотел „Свети Георги“

Хотелът се намира на 10 минути от Симеоновските езера и предоставя прекрасни условия за истинска почивка сред природата. Подходящ е за всички, които биха искали да останат близо до града, но въпреки това да се успеят да се насладят на истинското уединение, което предлага планината. Хотел „Св. Георги“ е перфектен избор за всички, желаещи да се насладят по-дълго на красотите на природата, или за тези, които биха искали да са в непосредствена близост до по-големите забележителности на Витоша.

  1. Златните мостове

Представляват най-голямата каменна река в района. Местността се намира в средното течение на Владайската река, като тя е едно от най-посещаваните места във Витоша. Огромните овални каменни блокове, които изцяло покриват водното течение, са впечатляващи. Повечето морени са покрити със златист мъх, което е и едно от обясненията за произхода на името ѝ. Според други, името идва наличието на златоносен пясък в реката. Местността е свързана с павиран път до столицата, както и няколко хижи, намиращи се в планината (например, хижа Алеко и нейната лифтова станция, която предлага алтернативен начин за достигане на различни места в планината), и често е използвана като отправен пункт към някои от най-известните забележителности на Витоша: Черни връх, Копитото, Боянски водопад, Владая и други.

  1. Местност Дендрариума

Ако изберете пътя към Копитото, ще преминете през местността „Дендрариум“. Името ѝ произхожда от гръцката дума “dundron”, което означава дърво. Тя представлява територия, върху която е засадена колекция от дървесни видове, включително храстови и лияни. Целта на дендрариума е да се демонстрира богатството и многообразието, както на местните дървесни и храстови видове, така и на чуждоземни такива, които се наричат “екзоти”.

  1. Местност „Живата вода“

Изворът „Живата вода“  безспорно е природен феномен. Казват, че водата му излиза на тласъци и с променлива сила, като понякога напълно секва. Легендите твърдят, че водата спира, когато някой грешен човек се приближи до гранитния чучур с формата на змей. Хората от векове вярват, че водите ѝ са лековити. Подобен феномен се среща изключително рядко, а в Европа е известен само още един – той се намира в Алпите. При извора има беседки, заслон и място за палене на огън. Близо до извора се намира и най-дългата пещера в България – „Духлата“.

  1. Язовир „Студена“

Язовирът се намира в полите на Витоша, близо до село Студена, област Перник. Той е основен източник за водоснабдяване на града и региона, поради което езерото се охранява и в него е позволен само риболовът. На няколко места Студена образова прекрасни живописни заливи. Язовирът дава началото на река Струма.

  1. Черни връх

Черни връх е най-високата точка на Витоша, с надморска височина 2 290 метра. Организират се директни изкачвания до върха, като съществуват различни маршрути до него. Най-добре познатият от тях и посещаван от много хора, включително и чужденци, е преходът от хижа „Алеко“ до самия връх, който отнема малко повече от час. Когато стигнете горе, може да се насладите на невероятната гледка, която се открива, към Софийското поле, Стара планина и Рила. На върха има метеорологична станция, която е построена през 1935 г., и хижа, в която можете да си починете или да се подкрепите с вкусна българска гозба. Има още и масички и удобни камъни за пикник.

  1. Боянски водопад

Боянският водопад е най-високият водопад във Витоша. Намира се на Боянската река, която извира от подножието на Черни връх. Тя минава през скален масив, образувайки красив воден пад с височина около 25 метра. Водопадът се намира близо до София, на 5км от квартал Бояна и поради тази причина, той е едно от най-популярните места за бягство от шума на столицата през уикенда. Той е впечатляващ през всички сезони – през ясни дни може да се види дори от центъра на София, но внушителността му се увеличава, когато започне интензивното топене на снега в планината. Тогава реката е най-пълноводна и Боянският водопад добива големи размери. Най-популярните маршрути за достигане до водопада са два – с начална точка „Копитото“, който отнема около час и половина, и с тръгване от квартал „Бояна“ – отнема около два часа.

  1. Боянска църква

Боянската църква е средновековна българска църква, която се намира в квартал „Бояна“. От 1979 г. е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като културен паметник, а от 2003 г. е филиал на Националния исторически музей. Боянската църква е уникална с многообразието, колоритното решение и дълбоката психологическа трактовка на образите. Има няколко живописни слоя, като тя дължи своята известност на стенописите от 1259 г. (втори живописен слой), които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. Стенописните изображения се отличават с изключителни художествени достойнства, съвършена техника на изпълнение, психологическа дълбочина, сложност и реализъм. Бояна е единственият цялостно запазен най-изявен паметник на Търновската живописна школа от 13 век. По мнението на много известни специалисти световноизвестните стенописи на Боянска църква имат определено значение в развитието на средновековната българска и европейска живопис.

След една от реставрациите ѝ, която завършва през 2006 година, ясно се виждат фреските от 17 век (изрисувани върху по-старите от 12-ти), между които е и първото изображение на Свети Иван Рилски.

 

Всички тези възможности превръщат Витоша в прекрасен избор за едно уикенд бягство. А това са само малка част от нейните богатства. За повече информация може да посетите сайта на природния парк: http://park-vitosha.org/.