Глави за компресор – защо са толкова важни

Главата на компресора (буталната глава) изпълнява важна функция – подаване на сгъстен въздух към пневматичната система на компресора.
Дори да работите с най-модерните модели компресори, рано или късно винаги настъпва един момент, при който главата на компресора е изчерпала функционалния си потенциал и вече е негодна за употреба.

Следователно, когато използвате компресорно оборудване за компресор, е необходимо периодично да сменяте главата на компресора. Това е важно, за да се избегне ситуация, при която тя да се повреди неочаквано и да направи невъзможна по-нататъшната работа с устройството.

Глави за компресор – защо са толкова важни?

Така наречените глави за компресор са сърцето на въздушния компресор и ефективността му зависи от тяхната ефективност. По време на работа вътрешните триещи елементи се износват първи, което с течение на времето неизбежно изисква текущ или основен ремонт. В случай на повреда на повечето елементи от буталната група на компресора, със сигурност ще ви излезе по-евтино и по-целесъобразно да закупите нов агрегат и да го инсталирате. Най-простият и лесен начин е да се снабдите с със същия модел компресорна глава. Понякога обаче това се оказва трудно или направо невъзможно. В такъв случай, за правилния избор на друг модел, ще трябва да имате предвид следните основни характеристики:

  • Мощност на електрическия двигател
  • Обороти на електродвигателя
  • Обемът на приемника

Често допускани грешки при избора на глави за компресор

Добре е да знаете, че неподходящият избор може да доведе до повреда и съответно до допълнителни финансови разходи и загуба на време. Последиците могат да бъдат най-различни, например прегряване на двигателя или пък преждевременно развитие на работещ ресурс.
За да избегнете подобни неприятните последици от подмяната на главата за компресор и да не рискувате скъсяване на живот на компресорния агрегат, задължително направете консултация специалист.

Поддръжка на главата на компресора

Поддръжката на главата на компресора не предполага ежедневна ангажираност. Основният и много важен момент в техническото състояние на компресора е достатъчното количество масло. Буталните блокове имат прозрачни прозорци с скала за ниво на маслото на компресора. Редовното наблюдение на нивото на маслото /и добавянето му навреме/ би ви спасило от задръстване на коляновия вал, който е 15-25% от цената на главата. Също така трябва своевременно да сменяте филтърните елементи и периодично да ги почиствате.