Конвектомати – употреба, принцип на действие, цена

Първоначално комбинираните конвектомати се използваха изключително като професионално оборудване, но с развитието на този тип технология те вече започват да се появяват и в обикновените апартаменти. Много компании по света се занимават с тяхното производство, като на пазара се представят продукти не само за промишлени, но и за битови цели.
Това универсално устройство се използва за готвене, пържене, задушаване и печене. Обработката с пара е основното му предимство, тъй като ви позволява да се запазят всички полезни свойства на продуктите.

Едно такова устройство замества много други. С негова помощ процесът на готвене е максимално автоматизиран. Готвачът трябва само да избере програма и да зададе желаната температура. Основната цел на конвектомата е да сведе до минимум човешката намеса, да намали времето за готвене и да спести храна и енергия.

Принцип на действие

Комбинираните конвектомати работят в два основни режима: обработка с пара и конвекция. Във втория случай потоците нагрят въздух се разпределят принудително през вътрешната камера. Има модели, които могат да работят в смесен цикъл, но цената им е много по-висока. Допълнителен режим е загряването.
Конвекцията се извършва благодарение на вградени в стените на работната камера вентилатори. Те вкарват въздух в тялото и го задвижват през нагревателните елементи. В резултат на това устройството бързо се загрява до зададената температура.
Степента на нагряване се контролира от термостати. Електродите се използват за контрол на количеството вода. Когато нивото падне под необходимото ниво, клапанът се отваря. Механичното управление се използва само при по-старите модели.

Конвектомат цена

Цените варират в зависимост от характеристиките на самия модел. Можете да се ориентирате по-лесно, ако потърсите в интернет конвектомат цена и разгледате наличните предложения. Първо, разбира се, е добре да изясните за себе си, за какви цели възнамерявате да използвате конвектомата и кои характеристики считате за най-важни. След това потърсете в съответния ценови диапазон и ще откриете точно този модел, който ще ви свърши най-добра работа.