LG Optimus L9 – красив и удобен

1. Общи впечатления, дисплей, батерия и камера

Общи впечатления

На фона на повечето Android-смартфони моделът се откроява с приятния си дизайн – леко заоблени ъгли, светлосини нюанси и тесен централен бутон с два сензорни отстрани. Страничният кант е съставен от три вида пластмаса, с матов център за по-стабилно захващане и декоративни ивици, имитиращи метал. На външен вид апаратът напомня LG Prada. Моделът е представен в два цветови варианта – черен и бял.

Лицевият панел е почти изцяло зает от големия 4.7-инчов дисплей. Над него е обективът на фронталната камера, който е скрит под стъклото. Отляво на корпуса се намира двойният бутон за регулиране на звука. Той е леко изпъкнал, затова се напипва лесно и на сляпо. Отдясно е бутонът за включване/изключване, а в долната част – microUSB-портът. Стандартният 3.5-милиметров изход за слушалки е разположен в горната част на корпуса.

Задният панел е приятно на допир и устойчиво на надраскване грапаво покритие. На него е разположен обективът на основната 5МР камера. Слотовете за SIM-карти и microSD са разположени под задния капак, поддържат се карти памет до 32 GB. Конструкцията на корпуса е стабилна, без луфтове и лабилни елементи. Задният капак се захваща здраво на мястото си с практична система от щифтове. Апаратът е с размери 131.9 х 68.2 х 9.1 мм. и тежи 125 грама. Приляга удобно в дланта.

Дисплей

Дисплеят е сензорен IPS с разделителна способност 960 х 540 пиксела (4.7 инча диагонал), възпроизвежда до 16 млн. цвята. Поддържа се multi touch с до десет едновременни натискания.

Няма автоматично регулиране на яркостта. Тактилно дисплеят е много приятен, пръстите се плъзгат с лекота благодарение на олеофобното покритие. Качеството на изображението е отлично, диапазонът за настройка на яркостта е голям и позволява както да четете комфортно на тъмно, така и да ползвате пълноценно екрана на слънчева светлина. Ъгълът на видимост е максимално широк.

Батерия

Батерията е литий-йонна с капацитет от 2140 mAh. В режим на четене при 10 % яркост на дисплея апаратът работи 10.5 часа. При преглед на видео с максимална яркост батерията пада след 4.5 часа. При активно ползване на функциите смартфонът ще издържи един ден, но вечерта ще трябва да го заредите.

Апаратът поддържа и енергоспестяващ режим, който изключва автоматичната синхронизация, Wi-Fi, Bluetooth и вибрацията при сензорни команди и ограничава яркостта на дисплея. Можете да изберете точен час за активиране на режима.

Камера

Моделът има две камери – основна 5МР и фронтална 0.3МР. Основната поддържа запис на видео с резолюция 1080р.

Качествени снимки ще получите само при добро осветление. Фронталната камера поддържа видеоразговори по Skype, но с ниско качество на изображението. Освен това в този режим дисплеят се обръща хоризонтално, което не е съвсем удобно.

2. Функционалност

Смартфонът работи с 2-ядрен процесор Texas Instruments OMAP 4430 от 1 GHz и видеокарта PowerVR SGX 540. Обемът на оперативната памет е 1 GB, а на вградената – 4 GB. Както споменахме по-горе, поддържат се и чип-карти microSD до 32 GB.

При първо включване най-впечатляващото е бързата работа на смартфона. Въпреки че моделът не е с най-новата версия на Android, страниците се прелистват изненадващо плавно, същото се отнася и за други действия като навигация в менюто, сърфиране в интернет и игри.

Можете да гледате видеофайлове с резолюция до 1080р включително. Освен стандартните MP4 и кодек H264 се поддържат и формати avi и mkv с кодеци divx и xvid. Фабрично инсталираният видеоплейър няма много настройки, но винаги можете да си свалите допълнителен.

Апаратът е много удобен за четене на електронни книги, IPS-матрицата осигурява отчетливо изображение на буквите, а на минимална яркост дисплеят не натоварва очите на тъмно. Можете да си инсталирате програма за четене по ваш избор.

В устройството е вграден модул Wi-Fi (b/g/n), който работи безупречно. Поддържа се и функция Wi-Fi Direct. За безжична връзка разполагате и с Bluetooth 3.0, поддържат се всички основни профили, включително и A2DP.

Моделът има вграден GPS, първоначалното стартиране отнема около 17 секунди. Приложението за навигация е Google Navigation.

Смартфонът работи с операционна система Android 4.0.4 и фирмен интерфейс LG Optimus UI. Последният предлага на потребителите няколко интересни възможности. LG е осигурила собствена програма за синхронизация с най-популярните социални мрежи, за различните пазари се поддържат и локални такива. След синхронизация в телефонната книга излизат приятелите ви от различни социални мрежи. В настройките можете да изберете размера на сваляните снимки.

Quick Memo

Интересна програма за запазване на бележки, разработена от LG. За да отворите бързо Quick Memo е достатъчно да натиснете едновременно двата бутона за регулация на звука. В горната част на дисплея се появява панел за настройка, можете и незабавно да запазите бележка. Запазените записи са достъпни за бързо изпращане по e-mail или към социални мрежи.

File Manager

Освен стандартните функции за управление на файловете разполагате и с достъп до облачния сървър Dropbox.

Останалите функции са стандартни за операционната система. Като цяло апаратът предлага широки възможности за синхронизация и персонализация, с което излиза с една крачка напред пред много други модели на същата платформа.

3. Впечатления

Качеството на връзката е добро. Мощността на говорителя и чувствителността на микрофона са достатъчни, за да разговаряте нормално в различни условия. Силата на звънене е над средната, малко вероятно е да пропуснете обаждане дори и на по-шумни места. Вибрацията е средна по мощност.

За цената си от около 395 евро моделът предлага приятен стилен дизайн, тънък корпус, прилична издръжливост на батерията, удобен интерфейс и качествен IPS-дисплей. Има само два недостатъка – липсата на Android 4.1 и недостатъчната резолюция на екрана (изображението би било по-приятно с HD). За сметка на това LG Optimus L9 няма много конкуренти на пазара.

HTC One S му е почти двойник по характеристики, но няма слот за допълнителна памет и е с по-слаба батерия. Друг смартфон с подобна конфигурация е Huawei D1, който е с по-висока резолюция на дисплея и по-ниска цена, но отново има по-слаба батерия. В настоящите пазарни условия основният коз на LG Optimus L9 е привлекателният дизайн. Моделът със сигурност ще допадне на потребителите, които търсят красив смартфон с прилични характеристики.