Най-известните парфюми на 20-ти век

Знаете ли кои са най-популярните и продавани парфюми на XX век? Сигурно не, но това, е съвсем нормално, тъй като няма официална класация на най-продаваните парфюми за миналия век. В тази статия ще се опитам да Ви представя възможно най-точна информация за това кои са най-продаваните парфюми за миналото столетие. Данните съм ги събирал от различни източни в интернет и поради тази причина няма да класифицираме парфюмите, а просто ще Ви дам списък с най-популярните парфюми за XX век и сами преценете кой от тях, е най-известен и продаван.

Няма как да започнем нашата класация с друг парфюм, освен с Шанел no.5. По мое скромно мнение това, е най-популярния парфюм за миналия век. Ароматът се появява на пазара през далечната 1921 година. Парфюмът, е дело на популярната дизайнерка Габриел Шанел, която, е първата в бранша, която пуска собствена парфюмерийна линия. Съществува една много интересна легенда за създаването на парфюма. Тя гласи, че създателя на парфюма Ърнест Бо по невнимание, е объркал пропорцията на неустойчивите алдехиди и по този начин се е получил крайния резултат, който и до ден-днешен пленява милиони хора с прекрасния си аромат.

Истинският фурор в бранша обаче настъпва през 70-те години, когато на пазара се появяват изключително много аромати, които остават трайна следа в историята на парфюмите. Ще споменем само някои от тях, за които може би си спомняте или сте чували: Rive Gauche на Ив Сен Лоран, Charlie на Ревлон, Havoc на Мери Куонт и Amazone Хермес. Едва през 80-те години всички световноизвестни модни къщи създават собствени парфюмерийни линии. Първият парфюм от тях, който прави най-голямо впечатление, е на Christian Dior – Poison. Парфюмът има толкова силен аромат, че на някои места за хранене в САЩ го забраняват да се използва, тъй като надделява над аромата на храната.
Със сигурност съм изпуснал някой парфюм, но ако тръгна да ги изброявам всичките няма да ми стигне една статия, така, че без притеснение можем да обобщим, че това са едни от най-популярните парфюми на XX век.“