Стилни аксесоари за баня

Завесите за баня са сред практичните аксесоари за баня, които идват на помощ ако нямаме душ кабина или преградна стена. Те определено спомагат за запазването на голяма част от банята суха при къпане, а цените им са относително ниски, което ги прави едни достъпни аксесоари за баня за всяко домакинство. При цялото разнообразие от цветове и декори, те могат успешно да бъдат съчетани с цвета на стените, пода, шкафовете в банята (ако има такива) или дори с хавлиените кърпи. Тези аксесоари за баня могат да бъдат изработени от винил или текстил. Текстилните завеси за баня са малко по-скъпи, но издържат дълго и определено изглеждат по-стилно. Други практични аксесоари за баня са килимчетата и постелките за пода. Те ще абсорбират водата, попаднала на пода в банята въпреки използването на завеса или душкабина. Килимчетата за баня създават комфортно меко усещане за краката и ги изолират от студения под на банята.

Ако има задължителни аксесоари за баня, то сред тях несъмнено са хавлиите. Най-използвани са памучните хавлии за баня, които са предлагат с различна плътност – 400, 600 грама на квадратен метър и други. Хавлиите се произвеждат в различни размери според предназначението им.

Някои аксесоари за баня, като поставки за сапун, държачи (чаши) за четки за зъби, етажерки и огледала се продават като комплект или част от производствена серия със съответстващи дизайн и покритие. Така можем да намерим аксесоари за баня, които да бъдат в унисон помежду си и с други части на банята – брава, осветление, душ слушалка.

Етажерките за шампоани и сапуни, монтирани до душа, също се нареждат сред необходимите аксесоари за баня. Те могат да бъдат пластмасови или метални с декоративно медно покритие или хромирани. Най-предпочитани остават хромираните аксесоари за баня поради съвременната им визия и устойчивост на покритието. Според начина им на закрепване, те могат да бъдат с перманентен монтаж с винтове или с временен монтаж с вакуумни вендузи. При аксесоарите за баня с перманентен монтаж се изисква разпробиване на стената, поради което се налага внимателното им планиране. Другите аксесоари за баня с вакуумно закрепване могат са бъдат премествани по всяко време, без да оставят следи на предходното им местоположение.

Металните аксесоари за баня трябва да имат устойчиво покритие и да не ръждясват от влагата. В магазините и супермаркетите могат да се срещнат евтини и некачествени метални аксесоари за баня, чието покритие променя цвета си с течение на времето или се надига и отлепва под въздействието на появилата се под него ръжда. Тези аксесоари за баня, освен че вече не изглеждат добре, са и предпоставка за развитието на неблагоприятни микроорганизми по повърхността им. От друга страна, пластмасовите аксесоари за баня не ръждясват и не се влияят от влагата, но някои видове пластмаси предразполагат образуването на мухъл. Освен това пластмасата старее и променя цвета и здравината си с течение на времето, така че ако купувате пластмасови аксесоари за баня, обърнете внимание на качеството им или заложете на доказани производители.